Hilde Crevits roept op tot meer opleidingen reanimatie op school. Rode Kruis staat klaar

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt dat elke Vlaamse jongere moet kunnen reanimeren voordat hij of zij de schoolbanken verlaat. Daarvoor wil ze de onderwijskoepels laten samenwerken met het Rode en Vlaamse Kruis, de gemeenten en de brandweerkorpsen.

Rode Kruis leidt nu al leerkrachten op

Het Rode Kruis juicht dit initiatief natuurlijk toe. Al jaren lang leiden we zowel leerkrachten als leerlingen op in eerste hulp.

In 2014 gaven we 559 leerkrachten een initiatie eerste hulp. Daarmee komt deze opleiding, die sinds 2008 bestaat, in totaal op 6.151 opgeleide leerkrachten.

Daarnaast hebben we ook ons “train the trainer”-programma, waarin leerkrachten uit het secundair onderwijs en docenten van de lerarenopleiding worden opgeleid om zelf lessen eerste hulp te geven. In 2014 volgden 30 leerkrachten en docenten deze cursus. Het totaal sinds 2008 komt daarmee op 505 opgeleide lesgevers.

Deze cijfers kunnen natuurlijk geen rekening houden met leerkrachten die gewoon als particulier een cursus eerste hulp volgen bij het Rode Kruis.

Dat betekent dus dat het Rode Kruis al een vrij uitgebreid bestaand aanbod heeft voor leerkrachten. Samen met het kabinet van Hilde Crevits bekijken we nu hoe we dit aanbod op grotere schaal kunnen realiseren.

Duizenden kinderen en jongeren opgeleid

Ondertussen biedt het Rode Kruis ook opleidingen aan in scholen, voor de leerlingen zelf. In 2014 gaven we les aan 7.917 leerlingen.

Dan gaat het over opleidingen die al beginnen vanaf het eerste jaar lagere school, tot themalessen voor jongeren in hun laatste jaar secundair.

We stellen ook een leerlijn eerste hulp ter beschikking van leerkrachten, die leerinhouden aanbiedt voor alle verschillende onderwijsniveaus, van kleuteronderwijs tot secundair.