ICRC en België lanceren eerste Humanitarian Impact Bond

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité Peter Maurer hebben zopas de allereerste Humanitarian Impact Bond (HIB) voorgesteld op het Wereld Economisch Forum in Davos. De HIB, met een geschatte waarde van zo'n 28 miljoen euro, zal aangewend worden om fysieke rehabilitatie te verlenen van duizenden mensen die getroffen werden door conflicten en geweld.

De beschikbare middelen raken door het toenemende aantal humanitaire crisissen en hun omvang steeds sneller uitgeput. Ruim 60 miljoen mensen zijn wereldwijd ontheemd, een absolute piek. Hoewel humanitaire samenwerking nooit alternatief kan en mag zijn voor politieke en diplomatieke oplossingen, moeten we meer en beter doen," benadrukt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo weten.

Via de HIB maken sociale investeerders fondsen vrij om het Physical Rehabilitation Programme (PRP) van het ICRC de komende jaren uit te breiden. Naast het bouwen van nieuwe rehabilitatiecentra, zal er ook geld uitgetrokken worden om lokale professionals een passende opleiding te bezorgen.

Onze lokale teams werken heel vaak op locaties waar het sociale vangnet zo goed als onbestaande is en zien dagelijks hoe belangrijk het is om mensen bij te staan tijdens hun herstel. Het helpt hen om opnieuw onafhankelijk door het leven te gaan waardoor de kwaliteit van hun leven stijgt. Hoewel een humanitaire crisis heel plots kan opduiken, blijven de gevolgen ervan vaak jarenlang aanslepen. We hebben nood aan fondsen die de duur van deze crisissen kunnen opvangen," zegt Peter Maurer (ICRC).

Na afloop van het programma zal een groep 'Outcome Donors' onder leiding van België de initiële investeerders terugbetalen in functie van de behaalde doelstellingen door het ICRC.

 

Meer info: www.icrc.org