Het effect van je maaltijd op je donatie

Wist je dat het tijdstip van je maaltijd én ook wat je eet, een effect kan hebben op je donatie? In sommige gevallen kan het plasma uit je bloed hierdoor zelfs niet gebruikt worden.

Lipemisch of vetrijk plasma

Wanneer je kort voor je donatie een maaltijd hebt gegeten die vetrijk is, heeft dit effect op je bloed. Dit is een normaal proces, maar het is niet goed wanneer je gaat doneren. Uit je bloeddonatie halen we ook plasma (de gele vloeistof in je bloed), net op het moment waarop je lichaam deze vetten nog niet heeft kunnen omzetten. Alle vetten zijn dan nog volop aanwezig in je plasma. Hierdoor kan het zijn dat we plasma uit je donatie moeten vernietigen.

Vermijd vetrijke voeding

Het proces waarbij de lever vetten uit onze voeding omzet, heet de vetstofwisseling. Wanneer je vetrijk hebt gegeten, heeft je lever tijd nodig om dit proces te voltooien. Voor je komt doneren, eet je daarom best geen kaas, mayonaise, frietjes, eieren, spek, boter, slagroom ...

Een lichte maaltijd

Een lichte maaltijd twee uur voor je donatie is ideaal. Als het meer dan zes uur geleden is dat je iets hebt gegeten, of als je vlak voor je donatie een zware maaltijd hebt genomen, kan je je onwel voelen na de donatie. We bieden je ook water aan om te drinken voor de afname. Zo zorg je ervoor dat je vochtbalans ideaal is voor het geven van bloed, plasma of bloedplaatjes. Alcohol laat je beter achterwege voor en na de donatie.