Help de slachtoffers van het geweld in Jemen

 

Het Rode Kruis roept je op om een bijdrage te leveren aan de noodhulp in Jemen. En dat is nodig, want de bevolking in het zuiden van het land lijdt onder een humanitaire catastrofe, als gevolg van de gevechten tussen het regeringsleger en de sjiitische Houthi-strijders. De burgers zijn afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. 

Update 22/04: Toenemend geweld, nog meer hulp nodig

22 april: Intensieve luchtaanvallen en gevechten zorgen dat het aantal burgerslachtoffers drastisch toeneemt. Tienduizenden mensen zoeken onderdak in onder andere moskeeën en scholen. Ambulances kunnen geen gewonden meer vervoeren omdat ze zonder brandstof zitten. In het zuiden van het land werden zelfs enkele ambulances van de Jemenitische Rode Halve Maan gestolen. Ziekenhuizen kampen met een nijpend tekort aan medisch materieel om gewonden te verzorgen.

Vrijwilligers riskeren hun leven bij het evacueren van doden en gewonden. Drie van hen hebben al hun leven verloren, twee werden onlangs gewond tijdens hulpacties. ICRC verhoogt intussen zijn activiteiten. Naast de aanvoer van levensmiddelen en artikelen voor basisbehoeften zorgt het ook voor materieel om de water- en stroomvoorziening in stand te houden.

Help de Jemenitische bevolking met een gift op BE53 0000-0000 5353.

Update 20/04: 85 doden in 24 uur

20 april: Het weekend van 18 en 19 april was opnieuw een erg dodelijke periode: op 24 uur tijd zijn er in het zuiden van Jemen maar liefst 85 mensen omgekomen. De stad Dhaleh werd het zwaarst getroffen; daar vielen 48 doden. Maar ook Aden, waar het Rode Kruis vorige week nog hulpmiddelen en medisch personeel wist binnen te krijgen, en Taez zijn zwaar getroffen.

Het geweld in Jemen heeft volgens het ICRC al tussen de 120.000 en 150.000 mensen op de vlucht doen slaan. Er is ook dringend nood aan voedsel, medicijnen en brandstof.

De Jemenitische bevolking steunen kan nog steeds, met een gift op BE53 0000-0000 5353.

Update 13/04: Tweede vliegtuig geland, hulpverlening versnelt

13 april: Op zaterdag 11 april is ook het tweede vliegtuig van het ICRC geland in Sanaa. Het toestel bevatte maar liefst 37 ton aan hulpmateriaal, waarvan 32 ton medisch materiaal en 5 ton waterzuiveringsmiddelen en generatoren. In het filmpje hieronder kan je zien hoe de medewerkers van het ICRC ter plaatse de komst van het vliegtuig ervaren.

Nu is het zaak om deze goederen zo snel en efficiënt mogelijk te verdelen onder de bevolking en de ziekenhuizen. De Rode Kruismedewerkers ter plaatse staan versteld van de grote waardering die de Jemenitische bevolking heeft voor hun werk tijdens deze erg moeilijke periode.

De situatie in Jemen blijft echter dramatisch. De luchtaanvallen op Sanaa blijven elkaar opvolgen en worden ook steeds heviger. Ook in de havenstad Aden, waar op 9 april een schip met medisch personeel aan wal ging, wordt er nog steeds hevig gevochten. Het werk is dus zeker nog niet afgelopen en steun is nog altijd broodnodig.

Update 10/04: Vliegtuigen met hulpgoederen voor Sanaa

10 april: Vandaag is er een eerste vliegtuig van het ICRC geland in Sanaa in Jemen. Het vliegtuig bevatte maar liefst 16,4 ton aan medisch materiaal, zoals medicijnen, verband en chirurgisch materiaal. Deze voorraden zullen nu verdeeld worden in ziekenhuizen over het hele land. Het ICRC werkt daarvoor nauw samen met de Jemenitische Rode Halve Maan.

De artsen die in deze ziekenhuizen elke dag opnieuw levens redden, lopen zelf ondertussen ook grote risico's. Ziekenhuizen raken regelmatig beschadigd in de gevechten en worden soms zelfs opzettelijk geviseerd, wat in strijd is met het Internationaal Humanitair Recht.

Een tweede vliegtuig met 32 ton aan humanitaire hulpgoederen, zoals generatoren, tenten en hygiënekits, dat vertrekt vanuit Luik, zou vandaag ook in Sanaa landen (zie foto).

Update 9/04: Schip met medisch personeel gearriveerd in Aden, vliegtuig met noodhulpgoederen vertrekt vroeg morgenochtend vanuit Luik

9 april: Het schip met medisch personeel van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen dat gisteren nog klaar lag in de haven Djibouti, heeft er ondertussen een reis van 10 uur op zitten om veilig aan te komen in Aden, een van de zwaarst getroffen steden in Jemen.

Het Rode Kruisteam bestaat uit een internationaal gezelschap van medische professionals, met mensen uit Italie, IJsland, Portugal en Noorwegen. Het wordt geleid door Marco Baldam, een arts met uitgebreide ervaring in conflictgebieden. Zo bood hij eerder al medische hulp in Darfur en Kandahar. Als alles normaal verloopt, zal dit team drie weken ter plaatse blijven en dan vervangen worden.

Vandaag wordt er ook een grote lading hulpgoederen van Genève naar Luik gebracht om daar in de loop van de avond op een cargovliegtuig geladen te worden. Dit vliegtuig zal vroeg op vrijdagochtend dan vertrekken naar Jemen. Volgens Alexander De Jaeger van het Internationaal Comité van het Rode Kruis, heeft deze wijziging van vertrekpunt louter praktische redenen: "In het begin van het conflict mochten we het land niet in. Nu kregen we toestemming om aan het land te leveren, maar enkel binnen beperkte timeslots. En Luik is daarom de beste route", vertelt hij.

8/04: Rode Kruis staat klaar om te helpen

Op dinsdag 7 april is er al een vliegtuig van het Rode Kruis geland in Sanaa met hulpverleners aan boord en in de haven van Djibouti ligt een boot klaar om chrirurgen van het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen naar de havenstad Aden te brengen. Op dit ogenblik (woensdag 8 april) is er echter nog geen toestemming om in Aden aan te meren, een stad waar hevig gevochten wordt.

Ondertussen staan er ook nog twee vliegtuigen klaar om medisch materiaal en andere hulpgoederen naar Jemen te brengen. Een eerste vliegtuig bevat 16,4 ton materiaal, waarmee zo'n 1.500 gewonden verzorgd kunnen worden. Dit vliegtuig zal vandaag (8 april) in Sanaa aankomen. Het tweede vliegtuig, met 32 ton aan materiaal, waaronder tenten en generatoren, wordt op 9 april in Sanaa verwacht.

Het Rode Kruis is als organisatie uniek geplaatst om te helpen in dit soort situaties, omdat het sowieso al in vrijwel alle landen aanwezig is. De Jemenitische Rode Halve Maan kent het terrein, de mensen en de noden, waardoor het snel en efficiënt kan optreden.

Help ons helpen!

Om deze broodnodige humanitaire interventie mogelijk te maken, vragen we om jouw hulp. Stort online of via BE53 0000-0000 5353. Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar.