Gezocht: jouw verhaal over plasma

Je kon er vorige week niet naast op onze site en social media: we waren op zoek naar donoren met bloedgroep AB omdat die specifieke voorraad plasma zwaar onder druk stond.

Bezorg ons jouw verhaal

Onze oproep raakte heel wat mensen want twee dagen na de oproep zamelden we al 1.008 plasmazakjes in én werden 37% meer afspraken gemaakt. Voor dit enthousiasme en engagement willen we iedereen langs deze weg dan ook nog eens extra bedanken!

Maar de voorraad kan nu nog steeds jouw duwtje in de rug gebruiken. Daarom zijn we op zoek naar mensen die zelf een bijzonder plasmaverhaal te vertellen hebben of iemand kennen die dankzij een plasmabehandeling geholpen werd. Laat het ons weten en stuur een mailtje met meer info naar perszaken@rodekruis.be. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op. 

Wat is dat, een plasmawissel?

De plasmavoorraad stond onder druk omwille van een zogenaamde 'plasmawisseling' bij één patiënt. Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms kan dat plasma in een menselijk lichaam ‘ziek’ worden omdat het teveel schadelijke stoffen of te veel eiwitten bevat. Het plasma verdikt dan en wordt stroperig. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma. Bij deze ene patiënt werden er de voorbije weken per dag tot 15 zakken donorplasma toegediend om hem/haar in leven te houden. Dit is een zeer uitzonderlijke situatie die maakte dat de voorraad van AB plasma zienderogen daalde.