Geweld in Burundi: feiten en cijfers

Sinds eind april protesteren duizenden Burundezen in Bujumbura tegen de beslissing van president Nkurunziza om voor een derde ambtstermijn te gaan. Na de mislukte staatsgreep van 13 mei is het Rode Kruis bijzonder bezorgd over de onduidelijke situatie in Burundi die al aan verschillende mensen het leven kostte. De president hield ondertussen een toespraak waarin hij verklaarde niet te zullen wijken voor het protest.

Een overzicht van de situatie tot op heden:

  • Meer dan 26.000 Burundezen vluchtten afgelopen drie weken naar Rwanda. Sinds 15 mei werden 21.000 vluchtelingen door het Rwandese Rode Kruis ondergebracht in een permanent kamp.
  • Meer dan 48.000 Burundezen zochten hun toevlucht tot Tanzania. 18.000 van hen werden opgevangen in een vluchtelingenkamp, maar meer dan 30.000 mensen wachten nog steeds aan de grenspost van Kagunga.
  • Meer dan 50% van de vluchtelingen is jonger dan 18 jaar.
  • Er wordt gevreesd voor een uitbraak van diarree en cholera wegens overbevolking, een gebrek aan sanitair en veilig water. Aangezien heel wat kinderen niet gevaccineerd zijn en het regenseizoen is, kan deze situatie snel escaleren.
  • Het Rwandese Rode Kruis verleent hulp in 3 transitkampen, een permanent vluchtelingenkamp en 25  andere grensovergangen waar de Burundese vluchtelingen toestromen. Ze zorgen er in de eerste plaats voor eerste hulp, de evacuatie van gewonden naar ziekenhuizen en de zorg van zwangere vrouwen.
  • Het Rwandese Rode Kruis registreert vluchtelingen met het doel om de meest kwetsbaren onder hen te identificeren, zoals kinderen die vaccinaties nodig hebben. Ook de ‘family tracing’ is van enorm belang voor vluchtelingen die van hun familieleden gescheiden werden.