Geen reden tot ongerustheid na nieuws over mogelijke sluiting bloeddepot Genk

Het Belang van Limburg zorgde gisteren en vandaag voor heel wat ophef over de mogelijke sluiting van het bloeddepot in Genk. Naast de Limburgse artsen uitten hierdoor nu ook een aantal donoren hun ongerustheid. Voor deze ongerustheid is echter geen enkele reden. Gezien de artikels een verkeerd beeld scheppen van de realiteit, lichten we de situatie zoals ze in werkelijkheid is hieronder even toe.

Het bloeddepot in Genk mag zeker niet verward worden met het donorcentrum van Genk dat uiteraard gewoon open blijft.

We voeren momenteel gesprekken met de Limburgse ziekenhuizen over de reorganisatie van het bloeddepot in het ziekenhuis van Genk. De sluiting ervan is één van de scenario’s die op tafel ligt. Vanuit dit depot worden alle ziekenhuizen in Limburg bij dringende gevallen of onvoorziene transfusies bevoorraad met bloedproducten. Sinds de opstart van het Inter Health Care Transport (IHCT) in oktober 2017 door onze organisatie, UZ Gent en UZ Leuven verloopt het transport van bloedproducten op een meer efficiënte, kwalitatieve manier. Ziekenhuizen worden nu dagelijks bevoorraad met bloedproducten en de vraag is of het regionale depot in Genk dan nog behouden moeten blijven. De komende weken lopen hierover gesprekken met alle betrokken partners. Uiteraard blijft alles bij het oude tot er een nieuw akkoord bereikt is.

De vrees van bepaalde ziekenhuizen en dokters dat het welzijn van patiënten die dringend nood hebben aan bloedproducten hieronder zal lijden is onterecht. Hoewel de bloedproducten nu uit Mechelen of Leuven moeten komen, en dus in principe langer onderweg zijn, kunnen we garanderen dat bloedproducten altijd op tijd in het ziekenhuis geraken. Het welzijn van de ontvanger van donorbloed blijft zonder enige twijfel voorop staan.

Ziekenhuizen hebben ook de wettelijke verplichting om zelf een adequate bloedbank te onderhouden. Een goed beheer van deze voorraad bloedproducten betekent per definitie dat er minder nood is aan onverwachte leveringen. Als er, door uitzonderlijke omstandigheden, toch heel dringend nood is aan bloed, waarborgt onze organisatie dat dit bloed ook effectief op tijd in de ziekenhuizen geraakt.