Orkaan Haima laat spoor van vernieling na op Filipijnen

Vrijdag 21 oktober - Orkaan Haima heeft de Filipijnen ondertussen verlaten maar richtte tijdens haar doortocht veel schade aan. Het gaat hierbij vooral over materiële schade zoals omgewaaide elektriciteitsmasten, afgerukte daken, vernielde gebouwen en overstroomde gronden. Volgens de lokale autoriteiten is het aantal slachtoffers nog niet duidelijk.

Medewerkers en vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis zijn ondertussen gestart met het inschatten van de schade aan gemeenschappen. Ze delen ook warme maaltijden uit en bieden onderdak aan tienduizenden mensen in evacuatiecentra.

"Gelukkig heeft deze orkaan niet zo hard toegeslaan als Haiyan drie jaar geleden. Op die manier is een nieuwe humanitaire crisis vermeden. Het komt er nu op aan om prioriteit te geven aan slachtoffers die hun huis, hun vee en bestaansmiddelen verloren," zegt Richard Gordon, CEO van het Filipijnse Rode Kruis.

Hieronder enkele beelden gemaakt door de Emergency Response Unit die arriveert in de provincie Isabela. 

--------------

Donderdag 20 oktober - In de Filipijnen brengen ze al dagenlang alles in gereedheid voor de komst van orkaan Haima. In het noorden werden ondertussen al duizenden mensen geëvacueerd omdat er zware overstromingen en aardverschuivingen verwacht worden. Landbouwers houden een race tegen de klok om nog snel hun oogst binnen te halen voor de orkaan aan land komt. De sterke wind die nu al over de Filipijnen raast, zorgt in bepaalde gebieden voor stroomonderbrekingen van het telefonienetwerk.

Het Filipijnse Rode Kruis monitort de situatie op de voet en helpt bij de evacuatie en opvang van inwoners. Via haar Twitter-account informeert het lokale Rode Kruis zoveel mogelijk mensen te informeren over rampenparaatheid en het traject dat de orkaan aflegt.  

Haima is de zwaarste storm die de Filipijnen bereikt sinds de doortocht van orkaan Haiyan in 2013. Toen vielen meer dan 6.000 doden. 

Jaarlijks maken verschillende tropische stormen vele slachtoffers. Twee weken geleden nog kostte orkaan Matthew het leven aan honderden Haïtianen. Maar tijdens zo'n storm worden ook huizen vernield en oogsten verwoest. Stellen jouw kinderen zich vragen bij de vele beelden en berichten in de media? Bekijk dan zeker even het lespakket over tropische stormen van Jeugd Rode Kruis. Via opdrachtjes en informatieve teksten ontdekken kinderen van de derde graad lager onderwijs meer over deze natuurfenomenen.

Download het lespakket voor kinderen of leerkrachten