Elkaar helpen, ook op psychisch vlak

Een stap verder dan “alles goed?”

Vlamingen hebben nogal vaak de neiging om te zeggen “dat het wel zal meevallen”. Hoe vaak vragen we niet: “alles goed?”, terwijl we amper openstaan voor andere antwoorden dan “ça va.” Met standaardzinnetjes als “kop op” of “het zal wel beter gaan” doen we soms meer kwaad dan goed. Al bedoelen we dat uiteraard wel goed. 

Wij zijn in Vlaanderen dé expert op het vlak van eerste hulp. We willen dat mensen elkaar altijd kunnen helpen, of ze nu moeilijkheden ondervinden op lichamelijk of op psychisch vlak. Daarom starten we met opleidingen eerste hulp bij psychische problemen (EHBP). De EHBP-opleiding wil mensen leren hoe je best reageert als iemand in je omgeving het psychisch moeilijk heeft. Hoe kan je alert zijn, hoe ga je het gesprek aan en hoe begeleid je iemand, indien nodig, naar professionele hulp.

Start eerste proefopleidingen mét onderzoek

We werken momenteel volop aan de inhoud en vorm van deze opleiding en organiseren de eerste proefopleidingen in het najaar van 2019, ter voorbereiding van de reguliere opleidingen in de loop van 2020. Aan deze proefopleidingen is een onderzoek gekoppeld. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) gaat namelijk de effectiviteit van onze opleiding na, zodat we ons pakket kunnen bijsturen en zo kwaliteitsvol mogelijk kunnen maken.

Samenwerking

We werken hiervoor samen met Zorgnet-Icuro en worden geadviseerd door toonaangevende partnerorganisaties inzake preventie en geestelijke gezondheidszorg. Het project krijgt ook steun van de Vlaamse overheid.

Help mee

Jij kan helpen om de opleiding mee vorm te geven door je in te schrijven voor de opleiding én het onderzoek! 

Meer informatie