Efficiënte hulpverlening dankzij wetenschappelijk onderzoek

De Dag van de Wetenschap: een mooie aanleiding om het te hebben over het belang van wetenschappelijk onderzoek binnen een humanitaire organisatie. Goede bedoelingen, willen helpen en idealisme zijn allemaal termen die – terecht – bij een humanitaire organisatie passen. Maar om echt efficiënt én effectief te werken is er meer nodig: ook modern management én wetenschappelijk onderzoek over de kernactiviteiten.

Wij zijn één van de eerste humanitaire organisaties die zo goed als al onze activiteiten op evidentie baseert. Zo wéten we wat werkt, kunnen we de impact meten en de daaraan verbonden kosten in kaart brengen. Een win-win-win situatie die een inspiratie betekent voor heel wat andere humanitaire organisaties en Rode Kruisverenigingen. 

Dankzij ons Centrum voor Evidence-Based Practice (CEBaP) kunnen we al onze activiteiten wetenschappelijk onderbouwen, van bloedvoorziening tot ontwikkelingsprogramma’s of noodhulp. Zo garanderen we effectieve en efficiënte hulpverlening bij alles wat we doen, van bloedvoorziening tot noodhulp.

Alle CEBaP-projecten (van '17 en '18) op een rijtje

Leerlijnen voor Afrika (klik voor meer info) sub-Sahara Afrika
Patient Blood Management (klik voor meer info) Europa  
Forecast-based Financing (klik voor meer info) Mozambique
Impactstudie WASH (klik voor meer info) Tanzania
Brugfiguren (klik voor meer info) Vlaanderen
3ie project (klik voor meer info) Zuid-Afrika
Systematische reviews ter onderbouwing van medische vragenlijst
(klik voor meer info)
Vlaanderen