Eerste hulp bij zombies en vampiers

Het is ’s avonds best fris en snel donker; na een lange nazomer kondigt de winter zich nu volop aan. Niets is heerlijker dan het thuis gezellig maken met kaarsen, en je op het einde van een lange werkdag te installeren in je zetel, genietend van een kom warme pompoensoep. 

In deze tijd van het jaar is de kans normaal gezien reëel dat je ’s avonds opgeschikt wordt door de deurbel. Kinderen gaan van huis tot huis voor ‘trick or treat’: ze verkleden zich als griezelige figuren, bellen aan bij je voordeur en hopen op snoep. Véél snoep. Ook hier strooit het coronavirus roet in het eten waardoor er zo goed als geen kinderen op pad zullen gaan. 

Toch blijft die Halloweenperiode spannend, niet? Zolang je niet al té griezelige verrassingen ontdekt … Wat als er ’s nachts zombies in je slaapkamer ronddolen? Of je een vampier ontmoet in de badkamer?  

Veel gesnoept en nu buikpijn

Nu de kinderen niet van deur tot deur kunnen, geef jij ze misschien wel extra snoep. Maar let op, want van al dat snoepen krijgen ze (of jij als je stiekem mee profiteerde van al dat lekkers) buikpijn! Ook misselijkheid, krampen en braken kunnen voorkomen.

  1. Zoek samen met je kind naar de meest comfortabele houding. Vaak is dit een liggende houding met opgetrokken knieën.
  2. Laat je kind zich opfrissen nadat het gebraakt heeft.
  3. Raadpleeg een arts als je zoon of dochter ook last heeft van koorts, zweten, bleek zien, snelle ademhaling, harde of opgezette buik, verminderd bewustzijn, bloed braken of een snelle achteruitgang van de toestand.


Gezellige kaarsen maar nu een brandwonde?

Wees voorzichtig met kaarsen. Ze lijken gezellig en zijn dat ook, maar je let toch best goed op. Een brandwonde kan namelijk pijnlijk en ernstig zijn.

    • Eerst water, de rest komt later! Koel de brandwonde zo snel mogelijk af met koel of lauw leidingwater.
    • Richt de waterstraal net boven de brandwonde en laat het water over de wonde stromen.
    • Koel minstens 10 minuten. Blijf koelen tot de pijn verlicht is.
    • Probeer de ernst van de brandwonde in te schatten. Een eerstegraads- of kleine tweedegraadsbrandwonde kan je zelf verzorgen. Voor een grote tweedegraads- of een derdegraadsbrandwonde heb je gespecialiseerde hulp nodig. 

Een vampier op bezoek?

Het zal je maar overkomen: je kruipt ’s nachts je bed uit voor een dringende sanitaire stop, en je ontmoet plots een vampier in de gang… Dan is er geen weg terug!

    • Loop gillend weg. Zo verwittig je meteen de andere mensen in huis.
    • De kans dat je gebeten wordt, is 100%. Probeer je toch even te verdedigen; het geeft je een heldenstatus voor de familiegeschiedenis.
    • Ben je gebeten? Verzorg de bijtwonde in je hals of haast je naar het ziekenuis bij massaal bloedverlies. Wij doen er ondertussen alles aan om de voorraad bloed op peil te houden :-) En dat brengt ons naadloos bij onze volgende oproep: jouw donatie is nodig ... ook tijdens de herfstvakantie! Heb je schrik van de prik? Ga dan op #donordate, want samen durf je meer!
      Maak hier je afspraak!