'Dankzij plasmadonoren geniet ik nog elke dag van het leven'

'5 jaar geleden werd ik zwaar ziek en moest ik een stamceltransplantatie ondergaan, gevolgd door een chemobehandeling en bestralingen. Een moeilijke periode, zeker omdat de behandelingen ook nog eens mijn nieren aantastten waardoor deze niet meer goed functioneerden."

Aan het woord is Godelieve, één van de mensen die weet hoe belangrijk onze plasmadonoren zijn. Na een reeks zware medische behandelingen kreeg ze van haar dokter te horen dat haar nieren niet langer voldoende functioneerden. De arts startte meteen een plasmabehandeling van 3 maanden op.

De eerste maand kreeg ik elke dag plasma toegediend, de tweede maand nog 3 keer per week en tijdens die derde maand werd de frequentie afgebouwd naar 1 keer per week. Bij iedere behandeling had ik 12 tot 16 zakjes plasma nodig.

Godelieve

Ondanks het feit dat deze behandeling goed aansloeg, zullen Godelieve's organen nooit helemaal herstellen. 'Maar ik geniet nu iedere dag met volle teugen van de kleine dingen. Dat ik dat nog kan, heb ik te danken aan de vele plasmadonoren. Hoewel mijn broer en schoonzus al heel lang donor zijn, stond ik vroeger niet stil bij hun goede daad. Nu weet ik pas hoeveel dit voor heel wat patiënten betekent.'