Congolese Rode Kruis mobiliseert 161 vrijwilligers in strijd tegen ebola

De Congolese autoriteiten riepen op 8 mei een ebola-epidemie uit in het noordwesten van Congo. Ondertussen maakt de dodelijke ziekte ook slachtoffers in havenstad Mbandaka. In totaal zijn nu 44 mensen met symtomen van ebola geregistreerd en wordt alles op alles gezet om de epidemie in te dijken en zo het scenario uit 2013, toen meer dan 11.000 mensen stierven aan ebola in Guinee, Liberia en Sierra Leone, te voorkomen. De laatste ebola-uitbraak in Congo dateert van vorig jaar. Toen bleef de impact van de ziekte beperkt.

Een team van experten van onder andere de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Artsen Zonder grenzen en de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC) is intussen ter plaatse om de coördinatie van hulpacties op zich te nemen en de nodige onderzoeken te voeren. Door logistieke beperkingen is het echter niet evident om afgelegen gebieden te bereiken.

De WHO verklaart dat ziekenhuizen niet optimaal functioneren en dat ze rekenen op de steun van internationale organisaties om de voorraad medisch materiaal aan te vullen. Het Congolese Rode Kruis heeft intussen 161 vrijwilligers opgeroepen om te helpen in Nambwa, Mouma, Ngayi en Likati. Ze worden hierin ondersteund door het IFRC in Kinshasa. Ze bieden onder andere psychosociale ondersteuning aan, richten zich op het belang van hygiëne en zorgen voor het veilig begraven van dodelijke slachtoffers. 

Hoe verspreidt ebola zich?