Chirurgische teams en geneesmiddelen onderweg naar Gaza

Om nog meer tegemoet te komen komen aan de hoge medische noden in de Gazastrook stuurt het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) twee chirurgische teams, extra medische specialisten en een nieuwe voorraad aan medische hulpmiddelen ter plekke. Deze extra hulp zal zes maanden lang het gezondheidssysteem in Gaza ondersteunen en bouwt meteen ook mee aan de hulp op lange termijn voor duizenden burgers die recent gewond raakten.

Deze nieuwe instroom van medische expertise en materiaal zal de lange weg naar herstel versnellen en neemt een deel van de stress weg bij een overladen gezondheidssysteem. (Robert Mardini - ICRC)

 

Sinds de protesten en bijhorend geweld opflakkerden op 30 maart, raakten al meer dan 13.000 Palestijnen gewond. Voor het ICRC ligt de prioriteit bij het behandelen van slachtoffers met schotwonden. Zo'n 1.350 mensen hebben drie tot 5 operaties nodig. Dat betekent dat er 4.000 operaties uitgevoerd moeten worden. De helft hiervan zal opgenomen worden door de teams van het ICRC. Zij zullen ondergebracht worden in het Alf-Shifa ziekenhuis, het grootste ziekenhuis in Gaza maar dat betekent niet dat andere ziekenhuizen in de buurt geen beroep kunnen doen op deze extra hulp.