Campagne 'Helpt helpen' wint Bronzen Effie

Dat de effectiviteit van een campagne niet altijd gemeten moet worden in financieel rendement werd gisteren duidelijk tijdens de uitreiking van de Effie Awards. Onze 'Helpt helpen'-campagne werd er namelijk bekroond met een Bronzen Effie in de categorie non-profit omwille van de maatschappelijke impact.

De campagne, ontwikkeld door Duval Guillaume, ging van start in 2015 en schudde Vlaanderen wakker want 'Het Rode Kruis, dat ben jij'!  Dankzij de tv-spots, een nieuwe website en een aangepaste visuele identiteit (logo, kledij, ...) kreeg iedereen meer inzicht en kennis over wie we zijn en wat we doen. En dat resulteerde in meer engagement bij de Vlaming: meer vrijwilligers meldden zich aan, meer mensen volgden een eerstehulpcursus, onze lokale afdelingen verkochten meer stickers en we ontvingen meer giften. 

Nochtans zag het er eind 2014 minder rooskleurig uit: de communicatie binnen Rode Kruis-Vlaanderen was te versnipperd tussen de verschillende diensten, met als resultaat een onduidelijke perceptie van de ondernomen acties. Bovendien is het Rode Kruis voor het grote publiek een evidentie en zijn de mensen geneigd te denken dat we er altijd zullen zijn. Deze structurele problemen zorgden afgelopen jaren voor een negatieve evolutie op communicatie- en commercieel vlak. Hoog tijd dus om onze relevantie opnieuw aan te tonen!

"Mensen doen niets liever dan elkaar helpen. En dat maakt het Rode Kruis mogelijk: zonder de organisatie kunnen we geen bloed geven, hulpposten voorzien, patiënten vervoeren of naar het ziekenhuis gaan. In die optie is Rode Kruis-Vlaanderen niets meer dan een hyper-efficiënt georganiseerde en wetenschappelijk onderbouwde in-between tussen zes miljoen Vlamingen die willen helpen, en dezelfde zes miljoen Vlamingen die diezelfde hulp ooit nodig zullen hebben. Dat is meteen ook de betekenis achter de nieuwe baseline ‘Rode Kruis-Vlaanderen. Helpt helpen’. Om duidelijk te maken dat het Rode Kruis van ons allemaal is, en dat we allemaal een stukje van het Rode Kruis zijn, focussen de spots op de link tussen helper en geholpene. Concreet zien we hoe hulp gegeven wordt en volgen we dan die weg terug, doorheen alles wat Rode Kruis-Vlaanderen doet, tot aan het begin: iemand die helpt. Afgesloten wordt met de campagnelijn: ‘Het Rode Kruis, dat ben jij.’ Voor alle commerciële doelstellingen werd eind 2015 het beoogde resultaat behaald. Ook voor de communicatieve doelstellingen was de evolutie positief, betreffende de kennis van de activiteiten, het imago, de attitude en het online engagement," aldus Media Marketing.

 

De Effie Awards bekronen jaarlijks de meeste effectieve campagnes.
Meer info: www.effiebelgium.be