Burundese Rode Kruis gebruikt SMS-dienst om bevolking te informeren

Het aanhoudende geweld  tussen demonstranten en de politie in Bujumbura heeft ervoor gezorgd dat de presidentsverkiezingen uitgesteld worden tot 2 juni 2015. Ondanks de conflicten wordt het gewone leven stilaan opnieuw opgestart. Zo kan de grootste onafhankelijke krant van Burundi na vijf dagen inactiviteit opnieuw uitgegeven worden, vliegt Kenya Airways opnieuw op Bujumbura (voorlopig enkel dagvluchten) en openen verschillende winkels in het centrum terug de deuren.

Maar voor heel wat burgers blijft de situatie uiterst precair. Het Burundese Rode Kruis (BuRK) heeft daarom de hulp ingeroepen van telecombedrijf Econet om belangrijke info snel te kunnen verspreiden onder de bevolking. Via SMS wil het BuRK haar neutrale rol beklemtonen om ervoor te zorgen dat hulpverleners veilig en zonder hinder de mensen kunnen helpen waar nodig. Verder hopen ze op die manier ook EHBO-tips over te brengen zodat kleine verwondingen of letsels snel behandeld kunnen worden. Tot slot krijgen de Burundezen via deze weg meer informatie over hoe ze vermiste familieleden kunnen terugvinden.

Onder de vluchtelingen zijn ondertussen al 17 dodelijke choleraslachtoffers gevallen. Boten die vluchtelingen tot in Tanzania brengen, worden nu preventief gesteriliseerd. Mensen die symptomen vertonen, worden doorverwezen naar behandelingsposten in Kagunga en Nyarugusu. Prioriteit voor het BuRK is nu de aandacht vestigen op hygiëne, het bouwen van toiletten en faciliteiten waar de handen gewassen kunnen worden.

In Tanzania zijn momenteel 76.520 vluchtelingen geregistreerd, in Rwanda zijn dat er 26.759 en in de Democratische Republiek Congo werden er reeds 9.183 geteld. 60.000 van hen bevinden zich momenteel nog in een transitzone.