Bevallen in een vluchtelingenkamp

Citegetse Laurence is zwanger en verblijft in een vluchtelingenkamp in Tanzania. En zij is lang niet de enige! In Mtendeli hebben dagelijks 120 mensen medische hulp nodig. 50 van hen zijn zwangere vrouwen. De hoogzwangere dame weet als verpleegkundige op de kraamafdeling van het Rode Kruisziekenhuis in het vluchtelingenkamp als geen ander hoe een bevalling verloopt in moeilijke omstandigheden . 

De 23-jarige Wireyeimane Anittra vluchtte afgelopen september weg uit Burundi. Ze was toen drie maanden zwanger en was de eerste vrouw die in het vluchtelingenkamp beviel. Ze zette een gezonde zoon op de wereld en hoewel de bevalling goed verliep, vreest Wireyeimane voor de toekomst: "Ik hoop dat ons leven hier beter wordt, maar ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn kindje. Er is niet genoeg eten en melk voor iedereen."

Een kraamafdeling runnen in een vluchtelingenkamp

De opbouw van het Rode Kruisziekenhuis is nog volop aan de gang, maar de kraamafdeling ziet er mooi en afgewerkt uit. Een rariteit in deze anders zeer chaotische omgeving. Toch kan het medische team niet altijd op het nodige medische materiaal rekenen. Omdat ze het zonder echografietoestel moeten doen, leert dokter George Lukindo zijn teamleden extra waakzaam te zijn voor bepaalde symptomen die erop wijzen dat de ongeboren baby in gevaar is. Omdat er niet altijd elektriciteit is, is het vaak improviseren om bijvoorbeeld het medische materiaal te steriliseren. Maar er is wél een zuurstofmachine en er zijn warmtelampen voor prematuurtjes!

Volgens George Lukindo is er echter nog een ander probleem: "Heel vaak komen zwangere vrouwen pas naar het ziekenhuis vlak voor ze moeten bevallen. Om dat op te vangen gaat het Red Cross Health Information Team (HIT) van deur tot deur in het vluchtenlingenkamp. Zo is iedereen beter op de hoogte van de hulp die we bieden."

In Mtendeli komen wekelijks zo'n 1.500 nieuwe vluchtelingen toe. Zij worden doorgestuurd vanuit Nyarugusu, een kamp in het zuiden van Tanzania dat ondertussen overbevolkt is. De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) wil het Rode Kruis in Tanzania bijstaan door op beide plaatsen 250.000 mensen te voorzien van medische hulp, water, sanitair, onderdak, ...