Barre weersomstandigheden zijn zwaar om dragen voor vluchtelingen in Griekenland

In Griekenland is het al dagenlang bijzonder koud en worden temperaturen gemeten tot -15°C. Barre weersomstandigheden die voor heel wat problemen zorgen bij de 62.000 vluchtelingen die al maandenlang in basisopvangkampen verblijven. Heel wat van deze kampen zijn ondertussen bedekt onder een laagje sneeuw.

Het Griekse Rode Kruis werkt ondertussen de klok rond om gepaste zorg te verlenen en de leefomstandigheden van deze vluchtelingen te verbeteren. Vorige maand werden preventief winterkits, met daarin thermische dekens, slaapzakken, wintersokken, mutsen, sjaals, handschoenen en jassen, uitgedeeld In sommige tenten kregen de vloer en isolatie een upgrade, maar het blijft roeien met de riemen die voor handen zijn. Waar waterleidingen bevroren zijn, worden flesjes water uitgedeeld.

We zijn diep bezorgd over de kwetsbare positie van vluchtelingen in Griekenland en andere Europese landen nu de winter volop doorgebroken is. Heel wat van deze mensen kwamen meer dan een jaar geleden toe in Griekenland en leven nu nog steeds in tenten en oude magazijnen. Hun veiligheid, gezondheid en levens staan op het spel als ze in deze opvangplaatsen de winter moeten doorbrengen. Ze moeten het doen met zwakke en tijdelijke verwarmingssystemen om onderkoeling te voorkomen.