Animatiefilmpjes maken nieuwkomers wegwijs in onze gebruiken

Hoe begroet je elkaar? Hoe gebruik je een Westers toilet? Wat moet je precies doen om de bus te nemen? Allemaal vragen waar nieuwkomers die het Nederlands niet machtig zijn een antwoord op willen. Hoe kunnen wij onze kennis zonder woorden met hen delen? Dat was de vraag waar het opvangcentrum in Lanaken mee zat. Een visuele vertaling leek al snel de oplossing. Daarom stapte Rode Kruis-Lanaken naar de opleiding Animatiefilm van campus C-mine Genk met de vraag om instructiefilmpjes te maken over het dagelijkse leven in het opvangcentrum.

Opleidingscoördinator Tom Vanroy: “Dingen die voor ons binnen onze vertrouwde context een evidentie lijken zijn dit helemaal niet voor mensen uit andere culturen. Met onze filmpjes maken we mensen met een andere cultuur duidelijk wat onze gebruiken zijn.” Ook moeilijkere thema’s zoals voedselverspilling, sorteren, brandveiligheid, op tijd komen … moesten aan bod komen.

Docent Geert Van Goethem verzorgde de pre-productie en begeleidde de studenten tijdens hun research: “De opdracht voor de studenten was behoorlijk complex. Zo kon er geen gebruik gemaakt worden van taal of tekst en moesten de personages zo neutraal en universeel mogelijk zijn op niveau van religie, geslacht, leeftijd en dergelijke meer.”

De eerste kennismaking tussen de studenten Animatiefilm en de medewerkers van het opvangcentrum was meteen al heel inspirerend en leerrijk. “Het werd snel duidelijk dat de opdracht voor hen niet alleen erg nuttig zou zijn, maar ook maatschappelijk bijzonder relevant”, aldus Van Goethem. De opdracht sluit hiermee echt naadloos aan bij het opleidingsonderdeel ‘Animatie in context’ waarin studenten iets moeten creëren binnen een bepaalde context, zoals het later ook op de werkvloer zal gaan.

Een groep van twaalf studenten realiseerden uiteindelijk een reeks van acht instructiefilmpjes die ook effectief getoond worden in de opvangcentra. Bovendien zullen ze worden ingezet om duiding te geven bij intake of individuele gesprekken.