918 nieuwe donoren komen op tegen kanker

Het verlengde weekend van 10 tot en met 13 mei stond helemaal in het teken van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Duizenden mensen kwamen samen en fietsten ten voordele van de strijd tegen kanker. Ook onze organisatie zette haar schouders onder dit event én ging 4 dagen lang op zoek naar nieuwe bloed(plaatjes)donoren. Want patiënten met leukemie of kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, moeten regelmatig bloedplaatjes krijgen.

918 x de arm uit de mouw

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei stonden in Mechelen, Boechout, Leopoldsburg, Zottegem én Harelbeke 31 'wervers' klaar om deelnemers, supporters en sympathisanten te overtuigen om ook donor te worden. Uiteindelijk engageerden iets meer dan 900 mensen zich om binnenkort voor het eerst bloed te komen geven.

Bedankt!!

Wist je dat?

  • Bloedplaatjes, dat zijn de kleinste celfragmenten in je bloed, zijn slechts 5 dagen houdbaar. Tijdens lange weekends is het dus altijd een extra uitdaging om de voorraad op peil te houden.
  • Bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed stolt als dat nodig is.
  • Iedere volwassene beschikt over zo'n 150 tot 400 miljard bloedplaatjes per liter bloed.
  • Door één zakje bloed te geven, help je meer dan één patiënt. We splitsen het afgenomen bloed in drie belangrijke delen: plasma, rode bloedcellen en bloedplaatjes omdat een patiënt alleen het bloedbestanddeel toegediend kan krijgen dat hij nodig heeft.
  • Om deze mensen te helpen, hebben we in Vlaanderen elk jaar maar liefst zo'n 15.000 bloedplaatjesdonaties nodig.