80.000 euro om uitbraak cholera Burundi in te dijken

Iets meer dan een week geleden werd in Burundi een cholera-epidemie vastgesteld. Hoewel de regio geregeld geteisterd wordt door cholera is de intensiteit ervan deze keer onrustwekkend. Daarom maken we 80.000 euro vrij voor waterzuivering om zo de uitbraak in te dijken.

Zuiver drinkwater

Het drinken van verontreinigd water is één van de grootste oorzaken van de epidemie. Vooral in de zuidelijke provincie Makamba en de stad Nyanza Lac is het probleem immens: de publieke watervoorziening is defect waardoor de bevolking aangewezen is op onzuiver water uit het nabijgelegen meer. Zuiver drinkwater produceren moet dan ook de hoogste prioriteit krijgen in het getroffen gebied.

Het Burundese Rode Kruis beschikt over krachtige zuiveringsinstallaties die grote hoeveelheden water kunnen zuiveren maar mist momenteel de nodige hoeveelheden chemische producten die hiervoor nodig zijn. Deze voorraad staat onder druk door de vele interventies afgelopen maanden. Om de epidemie gedurende 3 maanden in te dijken bieden wij financiële steun aan onze Burundese collega’s. Hiervoor halen we 80.000 euro uit ons noodhulpfonds.

Water, Sanitair en Hygiëne

Samen met de Belgische overheid zetten we al langer in op WASH (Water, Sanitair en Hygiëne)-projecten in Burundi. Zo herstelden we in 2016 nog 281 waterbronnen en werd een kilometerslange waterleiding langs scholen en gezondheidscentra gebouwd. Hierdoor kregen 154.300 mensen toegang tot veilig water. De komende jaren blijven we helpen om water, sanitair en hygiëne ter verbeteren door onder andere het herstellen of bouwen van waterbronnen, het installeren van milieuvriendelijke toiletten én de bouw van latrineblokken in scholen. Samen met lokale gemeenschappen promoten hulpverleners en vrijwilligers van het Rode Kruis ook een goede hygiëne. Dit is namelijk veel efficiënter en kostenbesparender dan het behandelen van water-gerelateerde ziektes, zoals diarree en cholera.

Meer info over onze WASH-projecten

Cholera-actie Rode Kruis in Nuanza Lac