De 5 grootste misvattingen over plasma geven

Waarom plasma doneren? Da’s een makkelijke vraag! Je redt er bij iedere donatie levens mee.  Nochtans doen er een aantal misvattingen de ronde rond plasma geven. De vijf meest gehoorde zetten we graag even op een rijtje.

Prik x 2

Heel wat mensen denken dat ze bij het geven van plasma twee keer geprikt worden: één keer om bloed af te nemen en nog een keertje om de rode bloedcellen terug te krijgen. Op die manier houden we alleen je plasma over. Dit klopt niet! Net zoals bij een bloed(plaatjes)donatie gebeurt alles via 1 prik.

Dikke naald

We horen het mensen geregeld luidop zeggen: “Ik geef geen plasma want daarvoor gebruiken ze een naald die nóg dikker is dan bij een bloeddonatie.” Geen idee waar deze mythe vandaan komt, want voor alle donaties wordt een naald gebruikt die even dik is.

'Een goei pak friet'

Voor een plasmadonatie kan je maar beter stevig en voedzaam eten, een goed pak friet is dus ideaal. Lekker is het wel, maar niet de meest geschikte maaltijd omdat er een directe link is tussen wat je eet en de kwaliteit van je plasmadonatie. Je frietjes met mayonaise blijven niet alleen op je maag liggen, ze zijn ook zichtbaar in de samenstelling van je plasma. Meer weten? Lees dan zeker even deze blog.

Dat wordt vasten

Het andere uiterste is natuurlijk ook geen goed idee. Niet eten voor een plasmadonatie is namelijk geen aanrader. Een lichte maaltijd twee uur voor donatie is ideaal. Als het meer dan zes uur geleden is dat je iets hebt gegeten, is het mogelijk dat je je wat slapjes voelt na de donatie.

Dan kan ik de dag nadien niet gaan werken!

Goed geprobeerd, maar na een plasmadonatie kan je zonder problemen je activiteiten hervatten ;-) Al kan je topprestaties beter een paar uur uitstellen. Wist je trouwens dat plasma geven een goed alternatief is wanneer je je regelmatig slap voelt na een bloeddonatie? Je zal merken dat je hier minder last van hebt.