[UPDATE] Italiaanse Rode Kruis zamelt online 173.000 euro in

Donderdag 1 september - Meer dan een week na de zware aardbeving in Italië is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot 292. Daarnaast zijn 2.925 mensen hun huis noodgedwongen ontvlucht en wordt er nog steeds gezocht naar vermisten.

Het Italiaanse Rode Kruis mobiliseerde meteen na de aardbeving zo’n 450 vrijwilligers. Een team van 10 vrijwilligers, waaronder psychologische hulpverleners, zorgt sindsdien voor steun in de luchthaven, het ziekenhuis en het mortuarium. Bovendien bieden ze ook psychologische hulp aan vrijwilligers die werkzaam zijn in de getroffen gebieden.

Daarnaast werden ook nog drie Restoring Family Links medewerkers ingezet om de teams van de National Civil Protection bij te staan. Drie magazijnen van het Italiaanse Rode Kruis doen dan weer dienst als opslagplaats voor het materiaal, gedoneerd door de Italiaanse bevolking na de ramp. Sinds 24 augustus werden al meer dan 20 vrachtwagens ingezet om vanuit het magazijn in Rome hulpgoederen ter plekke te krijgen.

Afgelopen vijf dagen slaagde het Italiaanse Rode Kruis er ook in om 173.000 euro in te zamelen via online donaties. Ook de oprichter van Facebook, Marc Zuckerberg, droeg zijn steentje bij en doneerde op 30 augustus 500.000 euro aan de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC)

--------

Vrijdag 26 augustus - Het dodental na de zware aardbeving in Italië is intussen opgelopen tot 267. Het Italiaanse Rode Kruis spreekt ook van 2.000 mensen die dakloos werden door de grote schok. Het aantal vermisten blijft onduidelijk. 

Het Rode Kruis heeft meer dan 500 vrijwilligers, 20 ambulances, enkele speurhonden en een medische staf ter plekke. Dagelijks worden zo'n 10.000 maaltijden klaargemaakt in 2 mobiele keukens en dat voor mensen die hun huis zijn ontvlucht. In de medische post van het Rode Kruis worden slachtoffers behandeld. Hulpverleners staan de overheid ook bij in het opzetten en runnen van onthaalcentra.

Steun het Italiaanse Rode Kruis en doe een gift op BE53-0000-0000-5353 met vermelding 'aardbeving Italië'

Dit geld zal volledig doorgestort worden naar het Rode Kruis in Italië waar beslist wordt hoe de middelen gebruikt worden (bv. het plaatsen van tenten, het voorzien van medische kits, ...). Een andere mogelijkheid is dat het geld ingezet zal worden wanneer wij zelf de vraag krijgen om hulp te bieden bij het opsporen van vermiste familieleden.

Mensen die zich zorgen maken over familieleden in Italië kunnen terecht op het nummer +39 02 33129335 of op tracing@cri.it. Hou er rekening mee dat dit een buitenlands nummer betreft en je dus niet in het Nederlands te woord gestaan zal worden.

------

Donderdag 25 augustus - Terwijl het dodental na de zware aardbeving in Italië verder blijft oplopen (er is momenteel sprake van meer dan 200 doden), gaan de reddingswerken onverminderd verder. Ook het Italiaanse Rode Kruis helpt nog steeds mee zoeken naar overlevenden onder het puin. Ondertussen zijn 426 hulpverleners en vrijwilligers, 109 medici en 2 mobiele keukens ter plekke. 

 

-------

Woensdag 24 augustus - Woensdagochtend werd Centraal-Italië opgeschrikt door een zware aardbeving met een kracht van 6,2. De beving vond plaats in de buurt van Perugia, maar het epicentrum lag op de grens van drie regio's: Lazio, Umbrië en Le Marche waardoor de schok tot ver daarbuiten voelbaar was. Ondertussen zijn al verschillende naschokken geregistreerd en werden al 38 dodelijke slachtoffers teruggevonden. 

Het Italiaanse Rode Kruis werd meteen gemobiliseerd en stuurde 20 ambulances, speurhonden en hulpverleners ter plekke. Ook nu nog blijven ze mee zoeken naar mensen die bedolven werden onder het puin. Verder zorgen ze ook voor psychologische bijstand aan slachtoffers. Mensen die noodgedwongen hun huis ontvluchtten, kunnen terecht in mobiele keukens voor eten en drinken.