33.000 mensen helpen verzorgen: dit was onze zomer

Afgelopen zaterdag sloten we een zomer vol evenementen en festivals af op het terrein van Laundry Day. Meteen de ideale gelegenheid om even terug te blikken op onze zomer van 2015. En laat dat toch wel enkele straffe cijfers  opleveren, al zeggen we het zelf.

Deze zomer alleen was Rode Kruis-Vlaanderen aanwezig op meer dan 1.700 grote en kleine evenementen, gaande van lokale braderijen tot de grootste festivals (Rock Werchter, Laundry Day) en sportevenementen (Dodentocht). Maar liefst 33.000 mensen werden in totaal verzorgd en geholpen door 18.000 vrijwilligers! ( Rode Kruis-Vlaanderen heeft 13.500 vrijwilligers die zich meer dan één keer en op verschillende events deze zomer hebben geëngageerd). We willen hen dan ook uitvoerig bedanken voor hun hulp, inzet en onvoorwaardelijke steun!

Wist je trouwens dat Rode Kruis-Vlaanderen afgelopen zomermaanden hielp helpen op gemiddeld 32
evenementen per dag (op topdag 29 augustus waren dat er zelfs 112), dat we zo’n 3.500 koffers
eerstehulpmateriaal inzetten én dat we maar liefst 1.400 ziekenwagens ter beschikking hadden?

Betere verzorging dankzij MedTRIS

Om de medische gegevens van al deze mensen bij te houden, maken we gebruik van een uniek
softwaresysteem: MedTRIS (Medical Triage and Registration Informatics System). Sinds 2006 wordt elke patiënt die door Rode Kruis-Vlaanderen verzorgd wordt hierin geregistreerd. Op dit moment bevat het systeem gegevens van meer dan 175.000 mensen. Op die manier kunnen wij op evenementen in ‘real time’ opvolgen hoeveel bezoekers al verzorgd werden en wat op dat moment de grootste noden zijn.

Achteraf wordt de info in MedTRIS ook gebruikt om een analyse te maken over de meest voorkomende problemen zodat Rode Kruis-Vlaanderen in de toekomst op gelijkaardige evenementen gerichter te werk kan gaan.

Meten is weten!

  • Rock Werchter was deze zomer de grootste hulpactie van Rode Kruis-Vlaanderen. Enerzijds door het aantal verzorgingen (6.108), anderzijds door het aantal ingezette vrijwilligers (1.200). Graspop Metal Meeting was de 2e grootste hulpactie wat betreft verzorgingen (2.364), Dodentocht was dan weer de 2e grootste actie op vlak van vrijwilligers (300).

  • Het grootste deel van de ingezette vrijwilligers volgde een Rode Kruisopleiding. Anderen kunnen terugvallen op een opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening of staan in voor logistieke ondersteuning. 900 van deze vrijwilligers zijn dan weer verpleegkundigen of artsen.

  • Van de 33.000 geregistreerde verzorgingen, moesten deze zomer amper 630 mensen overgebracht worden naar het ziekenhuis.

  • Gedurende de hele eventzomer zette Rode Kruis-Vlaanderen maar liefst 7.303 brancards, 896 interventieploegen, 1.400 ziekenwagens en 1.435 andere interventiewagens in.