20 juni - Wereldvluchtelingendag

In 2014 waren maar liefst 60 miljoen mensen ter wereld op de vlucht voor oorlog, geweld of vervolging. Zij moesten alles achterlaten en zijn op zoek naar bescherming. Het zijn kinderen, ouders, grootouders, studenten, arbeiders, journalisten…kortom, mensen zoals jij en ik. Om dit niet te vergeten staat deze Wereldvluchtelingendag in het teken van de slogan “It could be me, it could be you.”

Rode Kruis-Vlaanderen en asielzoekers

Een heel aantal van de vluchtelingen die in België terechtkomen, zoeken hier een veilig plek en tijdelijke thuis. Het is op vraag van de overheid dat wij al 25 jaar lang mee instaan voor de opvang van vluchtelingen die in ons land asiel zoeken. Zo vingen we in 2014 3.738 asielzoekers op in één van onze 13 opvangcentra. Zij zijn vooral afkomstig uit Azië of het Midden-Oosten (39.67%), Afrika (37.06%), Rusland en Europa (17,74%). Natuurlijk voorzien we elke bewoner van onderdak en voeding, maar we doen meer. Door objectieve en correcte informatie te verstrekken, ondersteunen we hen bij hun asielprocedure en stimuleren we hen om actief aan hun toekomst te werken. Bovendien worden alle bewoners betrokken bij de dagelijkse werking van het centrum.

Steun de vluchtelingen op een creatieve manier

 

Dit jaar kan iedereen op een creatieve manier steun betuigen aan vluchtelingen. Op vrijdag 19 juni zullen 300 mensen uit verschillende asiel- en vluchtelingencentra flyers en kleurpotloden uitdelen in 41 Belgische treinstations (oa Brussel-Centraal, Brussel-Noord, Antwerpen-Centraal, Leuven, Gent-Sint-Pieters). Reizigers kunnen de kleurprent van de Belgische illustrator Brecht Vandenbroucke inkleuren, ophangen of verspreiden op sociale media. Ook jij kan je steentje bijdragen door hetzelfde te doen:  de kleurprent downloaden kan op www.worldrefugeeday.be. Vergeet de tekening niet te sharen met de hashtag #RefugeeDayBE!

 

  • Wil jij meer weten over onze dienst Opvang Asielzoekers (OPA)? Dan kan je hier lezen waar zij voor staan!
  • Meer weten over deze Wereldvluchtelingendag? Surf dan even naar www.worldrefugeeday.be.