2 Rode Kruismedewerkers komen om het leven

Zowel in Zuid-Soedan als in Afghanistan werden afgelopen dagen medewerkers van het Rode Kruis gedood. De twee hulpverleners werden neergeschoten terwijl ze anderen hielpen. Het Rode Kruis veroordeelt deze aanvallen fel: hulpverleners kunnen én mogen geen doelwit zijn!

Zuid-Soedan

Lukudu Kennedy Lake Emmanuel, een ICRC-chauffeur, werd gedood toen een konvooi hulpgoederen onder vuur genomen werd. De vrachtwagens waren op de terugweg van een hulpmissie in het westen van Equatoria.

"We zijn geschokt door het verlies van onze collega. Alle voertuigen waren duidelijk uitgerust met het Rode Kruisembleem. Bovendien waren alle strijdende partijen in de buurt op de hoogte van onze aanwezigheid daar." - François Stamm (ICRC Juba)

Lukudu was al sinds 2014 in dienst van het Rode Kruis en laat een vrouw en zeven kinderen achter.

Afghanistan

Lorena Enebral Perez (38) was aan het werk in een revalidatiecentrum van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) toen ze neergeschoten werd, vermoedelijk door een patiënt. De Spaanse leerde onder andere kindjes opnieuw stappen na beenamputaties.

"Lorena was getalenteerd en was echt het hart van ons centrum in Mazar. Energiek en goedlachs...zo zullen we haar altijd herinneren." - Monica Zanarelli (ICRC Afghanistan)

#NotATarget