15.110 vrijwilligers verzorgden afgelopen zomer 23.000 mensen

Afgelopen zaterdag 3 september waren ook wij aanwezig op het terrein van Laundry Day, het festival dat traditioneel het einde van een zomer vol events en festivals afsluit.  Een zomer waarin onze vrijwilligers naar goede gewoonte steeds klaar stonden om te helpen waar nodig. En of we geholpen hebben!

Rode Kruis-Vlaanderen was afgelopen zomer aanwezig op bijna 2.300 grote en kleine evenementen, gaande van de lokale braderij tot het grootste festival (Rock Werchter) of sportevent (Dodentocht). Maar liefst 23.000 mensen werden door 15.110 vrijwilligers geholpen en verzorgd. We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor de hulp, inzet en de onvoorwaardelijke steun van al deze vrijwilligers!

  • Rock Werchter was deze zomer de grootste hulpactie van Rode Kruis-Vlaanderen. Enerzijds door het aantal verzorgingen (4.755), anderzijds door het aantal ingezette vrijwilligers (zo'n 1.300). Dodentocht was dan weer de 2e grootste actie op vlak van vrijwilligers (300).

  • Het grootste deel van de ingezette vrijwilligers volgde een Rode Kruisopleiding. Anderen kunnen terugvallen op een opleiding Dringende Geneeskundige Hulpverlening of staan in voor logistieke ondersteuning. Een kleine duizend van deze vrijwilligers zijn dan weer verpleegkundigen of artsen.

Betere verzorging dankzij MedTRIS

Om de medische gegevens van al deze mensen bij te houden, maken we gebruik van een uniek softwaresysteem: MedTRIS (Medical Triage and Registration Informatics System). Sinds 2006 wordt elke patiënt die door onze vrijwilligers verzorgd wordt hierin geregistreerd. Op die manier kunnen wij op evenementen in ‘real time’ opvolgen hoeveel bezoekers al verzorgd werden en wat op dat moment de grootste noden zijn.

Achteraf wordt de info in MedTRIS ook gebruikt om een analyse te maken over de meest voorkomende problemen zodat we in de toekomst op gelijkaardige evenementen gerichter te werk kan gaan.