1 jaar ebola

 

De Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) lanceert de campagne “Words against ebola”. Daarmee herdenkt het IFRC de eerste verjaardag van de uitbraak van de dodelijke ziekte in West-Afrika. Het Rode Kruis benadrukt ook dat de ziekte nog lang niet definitief overwonnen is. Maandag 23 maart is het precies 1 jaar geleden dat de epidemie uitbrak.

Over het hoogtepunt, maar nog niet voorbij

Op dit moment is ebola nog steeds een probleem in drie landen in West-Afrika: Sierra Leone, Guinee en Liberia. Omdat er veel verkeer is tussen de drie landen, blijven ze alle drie een risico lopen zo lang er in één van de landen een geval van ebola is.

In de week van 9 tot 15 maart werden 150 nieuwe gevallen van ebola bekend, een stijging tegenover de 116 nieuwe diagnoses van de week voordien. Liberia heeft wel al drie weken lang geen nieuw geval van ebola meer bijgekregen. De epidemie is weliswaar over zijn hoogtepunt heen, maar het blijft belangrijk om de zieken correct op te vangen en de doden op een veilige manier te begraven, zodat de kans op besmetting wordt geminimaliseerd. Wie zonder goede bescherming omgaat met het dode lichaam van een ebolaslachtoffer, loopt immers een zeer groot risico om zelf ziek te worden.

Daarom is ook sensibilisering erg belangrijk: de lokale bevolking en religieuze leiders moeten regelmatig overtuigd worden om hun tradities opzij te zetten om zo besmettingen te vermijden.

Sensibilisering in het westen

Ondertussen is ebola in het westen zo goed als volledig uit het nieuws verdwenen. Onverschilligheid en stilte zijn dan ook grote vijanden in de strijd tegen de ziekte.

Daarom lanceert het IFRC de campagne “Words against ebola”. Via een speciale website en een online video roept het Rode Kruis mensen op om het woord te delen waarmee volgens hen ebola het best gestopt kan worden: medeleven, samenwerking, moed, hoop, soldariteit, vertrouwen enz. Hiermee wil het Rode Kruis mensen duidelijk maken dat ebola nog niet verdwenen is en het stigma rond de ziekte tegengaan.

Enkele kerncijfers:

  • Sinds maart 2014 zijn er 24.282 gevallen van ebola bekend geraakt. Er vielen 9.976 doden.
  • In het voorbije jaar heeft de Internationale Rode Kruisfederatie (IFRC) 16 acties op touw gezet. De Federatie investeerde 112 miljoen Zwitserse frank (ca. 106 miljoen euro) om in totaal 39 miljoen mensen te helpen.
  • Het Rode Kruis zorgde voor 15.339 veilige begrafenissen
  • 52.000 mensen werden opgevolgd door het Rode Kruis na contact met een patiënt of dood lichaam
  • 4,6 miljoen mensen ontvingen voorlichting over de manier waarop ebola zich verspreidt en de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen
  • 205.000 mensen ontvingen psychosociale hulp
  • Meer dan 800 gezondheidswerkers werden getroffen door ebola. Honderden van hen zijn uiteindelijk gestorven.

In december 2014 ging de Vlaming Tim Das naar Sierra Leone om daar bij te dragen aan de hulpverlening. Aanvankelijk voor een maand, maar in januari vertrok hij opnieuw om zijn werk nog eens vier maanden voort te zetten. Begin deze maand vertrok Matthijs Samyn, die regelmatig een blogbericht schrijft over zijn ervaringen. Hij zal op maandag 23 maart een nieuw bericht posten op deze site.