Zuid-Soedan: humanitaire actie hoognodig

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) waarschuwt over de nood aan voeding in Zuid-Soedan. Meer dan honderdduizend burgers hebben de afgelopen weken hun huizen moeten ontvluchten door het toenemende geweld.

Dit getal dient opgeteld te worden bij de reeds twee miljoen personen die de afgelopen 18 maanden gedwongen werden hun huis te ontvluchten. Velen zijn naar buurlanden zoals Ethiopië, Oeganda, Soedan en Kenya getrokken en voor sommigen is dit reeds de tweede of zelfs de derde verplaatsing sinds het begin van het conflict.

Humanitaire hulp hoognodig

De humanitaire situatie van al deze personen vraagt om onmiddellijke actie. Het ICRC roept de betrokken partijen bij het conflict, de internationale gemeenschap en hulporganisaties, op om levensnoodzakelijke goederen zoals voedsel, drinkwater en medische faciliteiten te leveren.

De partijen bij het conflict dragen onder het internationaal humanitair recht de verplichting om humanitaire hulp die onpartijdig is en zonder discriminatie optreedt, niet alleen te verlenen, maar ook te faciliteren voor burgers in nood.
Het ICRC biedt substantiële hulp aan lokale gemeenschappen, onder andere door de verspreiding van voedsel, zaad en landbouwmateriaal, vee vaccinatiecampagnes en medische en chirurgische zorg. Zuid-Soedan is momenteel de tweede grootste ICRC operatie in de wereld, na Syrië.

Herstellen van familiebanden door middel van ‘face-book’

De vele verplaatsingen hebben ook tot gevolg dat familieleden van elkaar gescheiden raken. Naast het leveren van de basisbehoeften helpt het ICRC familiebanden te herstellen. Het lot van je geliefden kennen is ook een basisrecht. Sinds het begin van het conflict werden zo’n 2000 Rode Kruisberichten afgeleverd, kwamen er meer dan 68.000 telefoontjes tot stand tussen familieleden en werden 50 kinderen herenigd met hun familie.

Bij deze moeilijke taak maakt het ICRC gebruik van een fotoboek “face-book” met personen die op zoek zijn naar hun familieleden. Meer dan 1.600 foto’s werden genomen van personen in vluchtelingekampen in Zuid-Soedan en de buurlanden. Om het bereik te vergroten werd in april 2015 een online versie beschikbaar gemaakt.

Oproep tot naleving van het internationaal humanitair recht

Het ICRC roept op tot naleving van het internationaal humanitair recht, in het bijzonder door burgers hun bescherming te bieden. Het internationaal humanitair recht heeft als doel het beschermen van personen die niet of niet meer deelnemen aan de vijandelijkheden. Partijen bij een gewapend conflict dienen daarom ten alle tijden onderscheid te maken tussen burgers en strijders (principe van onderscheid) en alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om burgerlevens te sparen.

Meer artikels van deze expert