Syrië: water is geen wapen!

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) vraagt aandacht voor het enorme lijden van de burgerbevolking in de stad Aleppo. De watervoorziening is daar afhankelijk van elektriciteitscentrales voor het oppompen van water. Deze centrales zijn in handen van verschillende partijen betrokken bij het conflict en worden vaak als drukkingsmiddel ingezet. Zo’n 2 miljoen mensen kunnen hierdoor moeilijk aan water komen. Een gelijkaardige situatie bestaat ook in Damascus

De ICRC-delegatie in Syrië roept op om de nutsvoorzieningen noodzakelijk voor het overleven van de burgerbevolking niet in het conflict te betrekken. Toegang tot water zou onvoorwaardelijk gegarandeerd moeten zijn!

Het ICRC, in samenwerking met de Syrische Rode Halve Maanvereniging, probeert door middel van dialoog met alle partijen betrokken bij het conflict de watervoorziening in Syrië te garanderen. Zo zijn ze er in geslaagd om aan beide kanten van de gevechtslinies boorputten te maken om in water te voorzien. Deze projecten hebben over heel Syrië zo’n 16 miljoen mensen van water kunnen voorzien.

De regels van het internationaal humanitair recht vormen het uitgangspunt van deze dialoog. Het ICRC benadrukt dat water essentieel is voor het overleven van de mens en dat het verboden is om water als wapen te gebruiken.

Levensnoodzakelijk goed

Personen die niet of niet meer deelnemen aan de gevechten hebben volgens de Verdragen van Genève en de Aanvullende Protocollen recht op drinkbaar water. Water is een goed noodzakelijk voor het overleven van de mens.

Het vernietigen of onbruikbaar maken van drinkwaterinstallaties en –voorraden en bevloeiingswerken is expliciet verboden. Het vernietigen van dergelijke installaties kan wel wanneer die uitsluitend de strijdkrachten ten goede komen of de vijandelijkheden ondersteunen. Maar ook in dit geval geldt de regel dat dit de overlevingskansen van de burgerbevolking niet in gevaar mag brengen.

Verbod om water als wapen te gebruiken

Water mag in oorlogstijd niet als wapen gebruikt worden. Het vergiftigen van de waterbronnen van de vijand is daarom verboden. Ook installaties die bedoeld zijn om de kracht van water te gebruiken en controleren, genieten bijzondere bescherming. Zo mogen dijken en dammen slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden aangevallen worden en mag dit het overleven van de burgerbevolking niet in gevaar brengen.

Meer artikels van deze expert