Opnieuw aanvallen op ziekenhuizen in Aleppo, Syrië

Afgelopen twee twee dagen werden opnieuw vier ziekenhuizen, waaronder een kinderziekenhuis, aangevallen in Aleppo (Syrië). Twee van de ziekenhuizen werden ondersteund door het Internationale Rode Kruiscomité.  De aanvallen brengen de al schaarse medische hulp verder in het gedrang.

Situatie in Aleppo

40.000 mensen zijn ontheemd in het westelijke deel van de stad en in de afgelopen twee weken moesten ruim 8.000 mensen ​vluchten. Door de aanvallen op de vier ziekenhuizen ​zitten nu duizenden mensen zonder hulp.

Het Ansar ziekenhuizen in Aleppo stond in voor medisch hulp aan 5.000 personen per maand. Ook het Atarib City ziekenhuis gaf duizenden personen medische hulp. De capaciteiten van de weinige medische faciliteiten die nog werkzaam zijn in Aleppo worden zo verder onder druk gezet. Het Rode Kruis roept opnieuw op om medisch personeel en faciliteiten, zoals ziekenhuizen en ambulances, te beschermen. Via Twitter gebeurt dit bijvoorbeeld door de hashtags #geendoelwit #notatarget te gebruiken.

Ook de belangrijkste watervoorziening van de stad werd beschadigd bij de aanvallen en moet dringend hersteld worden aangezien naar schatting 1,75 miljoen mensen hiervan afhankelijk zijn.

Bescherming onder het internationaal humanitair recht

Burgerlijke objecten genieten een algemene bescherming tegen aanvallen en mogen niet het van een rechtstreekse aanval uitmaken. Sommige objecten genieten een bijzondere bescherming, zoals medische faciliteiten.

Medische faciliteiten en transportmiddelen genieten een bijkomende speciale bescherming als garantie dat gewonden en zieken de nodige medische verzorging krijgen.

Deze bescherming vind je reeds terug in het Verdrag van Genève van 1864. Deze bescherming is verder uitgebreid in het Eerste en Vierde Verdrag van Genève voor militaire medische units en transport, burgerlijke ziekenhuizen en bepaalde medische transportmiddelen.

In 1977 is deze bescherming uitgebreid opdat deze ook alle burgerlijke medische faciliteiten en transportmiddelen zou overkoepelen. In niet-internationaal gewapende conflicten, is de bescherming  af te leiden uit gemeenschappelijk artikel 3, dat oplegt dat gewonden en zieken verzameld en verzorgd dienen te worden. Deze bescherming is ook expliciet uitgedrukt in het Tweede Aanvullend Protocol. Verder heeft statenpraktijk de verplichting gecreëerd tot bescherming van alle medische faciliteiten en transportmiddelen, of deze nu burgerlijk of militair zijn, en dit zowel in internationaal als niet-internationaal gewapende conflicten.

Lees meer over aanvallen op medische infrastructuur en hulpverleners:

 

Meer artikels van deze expert