Nucleaire wapens: oproep van het Rode Kruis tot de staten

Van 24 tot 26 april 2017 kwamen in Nagasaki verschillende componenten van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging bijeen naar aanleiding van de ontwikkelingen op internationaal niveau inzake nucleaire wapens. Deze bijeenkomst komt na een eerste onderhandelingssessie van de Verenigde Naties over een juridisch bindend instrument dat nucleaire wapens verbiedt. Een tweede en laatste onderhandelingssessie is voorzien voor juni 2017.

Het Internationale Rode Kruiscomité, de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen en 37 Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen namen deel aan de Nagasaki bijeenkomst. Bij de beëindiging van deze bijeenkomst werd een oproep ten aanzien van de staten gelanceerd, die ook door het Belgische Rode Kruis ondertekend is.

Nagasaki oproep april 2017- vrije vertaling

Nooit meer! Laat Nagasaki de laatste nucleaire aanval geweest zijn in de geschiedenis.

Wij, leden van de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging aanwezig op de Conferentie in Nagasaki over een verbod en eliminatie van nucleaire wapens, feliciteren de 132 staten die momenteel deelnemen aan de VN onderhandelingen over een internationaal verbod op nucleaire wapens. De andere staten moedigen wij aan om hen te vervoegen tijdens de volgende onderhandelingsronde in juni-juli 2017. Alle staten hebben ten aanzien van hun bevolking en de volgende generaties de verantwoordelijkheid om deze kans te benutten om zo mee de loop van de geschiedenis te bepalen.

Al 72 jaar zijn we getuigen van de vernietigende kracht en de verschrikkelijke lichamelijke en psychologische gevolgen die duizenden Hibakusha (overlevenden van de atoombom) moeten doorstaan.

Het is geweten dat de vernietigende kracht van nucleaire wapens die vandaag bestaan, vele malen groter is dan van de bommen die gebruikt werden in Hiroshima en Nagasaki. Het risico dat dergelijke wapens ingezet worden, al dan niet per ongeluk, is groter dan de meeste mensen zich realiseren en dit risico neemt ook toe. De dreiging voor de mensheid is onvoorstelbaar.

We betreuren de enorme financiële middelen en menselijke inzet die nog steeds worden geïnvesteerd in de modernisering van en in de handhaving van nucleaire wapens. Dergelijke middelen kunnen beter benut worden om levens te redden.

We richten ons tot alle staten en roepen op om deze opportuniteit aan te grijpen en beslissende stappen voorwaarts te zetten naar een wereld zonder nucleaire wapens.

Dit is een kantelmoment in de geschiedenis van nucleaire wapens. Staten kunnen, door de onderhandeling en de aanname van een verdrag dat de desastreuze humanitaire gevolgen van nucleaire wapens erkent en een duidelijk en niet mis te verstaan verbod bevat, verzekeren dat Nagasaki de laatste plek is geweest waar geleden is ten gevolge van een nucleaire bom. Het verbieden van kernwapens zal de huidige nucleaire ontwapening en non-proliferatie inspanningen versterken.

Een wereld zonder nucleaire wapens is een verplichting ten aanzien van toekomstige generaties en noodzakelijk om onze menselijkheid te behouden. Wapens die een risico vormen op  catastrofale humanitaire gevolgen kunnen niet beschouwd worden als  een bron van veiligheid voor de mensheid. Het beschermen van de mensheid vraagt moed, inzet en gecoördineerde actie: het is tijd om menselijkheid op de eerste plaats te zetten door het verbieden van en te zorgen voor een totale afschaffing van nucleaire wapens.

Nagasaki, 26 april 2017

Ondertekenaars:

Nationale Verenigingen

Algerijnse Rode Kruis; Australische Rode Kruis; Azerbeidjaanse Rode Halve Maan; Rode Halve Maan van Bangladesh; Belgische Rode Kruis; Costa Ricaanse Rode Kruis; Deense Rode Kruis; Duitse Rode Kruis; Rode Kruis van Fiji; Filipijnse Rode Kruis; Indonesische Rode Kruis; Iraanse Rode Halve Maan; Iraakse Rode Halve Maan; Italiaanse Rode Kruis; Japanse Rode Kruis; Jordaanse Rode Halve Maan ; Rode Halve Maan van Kazachstan; Letse Rode Kruis; Libanese Rode Kruis; Magen David Adom (Israël); Micronesische Rode Kruis; Nederlandse Rode Kruis; Nigeriaanse Rode Kruis; Noorse Rode Kruis; Oostenrijkse Rode Kruis; Qatar Rode Halve Maan; Servische Rode Kruis; Thaise Rode Kruis; Rode Kruis van Trinidad en Tobago, namens 13 Carïbische Nationale Verenigingen; Turkse Rode Halve Maan; Rode Kruis van Vanuatu; Vietnamese Rode Kruis; Zuid-Afrikaanse Rode Kruis; Zweedse Rode Kruis.

En:
Internationale Rode Kruiscomité; Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen.

Download officiële tekst 

Meer artikels van deze expert