Rode Kruis heeft je hulp nu nodig
Hoe kan je helpen
Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC), doet tijdens een toespraak op 18 februari voor het diplomatieke corps in Genève, een oproep naar de staten om hun juridische verplichtingen inzake nucleaire ontwapening na te komen.
Hij roept op om een tijdskader te bepalen waarin kan worden onderhandeld om tot een juridisch bindend instrument te komen dat leidt tot het verbod en de eliminatie van nucleaire wapens.
Het jaar 2015 markeert de 70ste verjaardag van het eerste gebruik van nucleaire wapens in Hiroshima en Nagaski. De voorzitter van het ICRC onderlijnde dat deze 70ste verjaardag het moment is om te verzekeren dat het tijdperk van nucleaire wapens tot een einde komt en dat deze wapens voor altijd worden uitgebannen.
Reeds in 1948 heeft de Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maanbeweging opgeroepen tot een verbod op deze wapens, maar 70 jaar later blijft de oproep nog even dringend. Het feit dat de afgelopen 70 jaren nucleaire wapens niet meer ingezet zijn, is een onvoldoende garantie dat ze in de toekomst niet meer gebruikt gaan worden. Enkel het verbod en de eliminatie kunnen de humanitair nefaste gevolgen dat het gebruik van dergelijke wapen met zich meebrengt voorkomen.
Het Internationale Rode Kruiscomité verwelkomt de inspanningen door de Staten van de afgelopen jaren. Op een top in 2009 drukte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het voornemen uit om “de voorwaarden te creëren voor een wereld zonder nucleaire wapens”.
In 2010 erkenden de Staten partij bij het Non-Proliferatieverdrag (‘NPT Treaty’). voor de eerste keer de “rampzalige humanitaire gevolgen van elk gebruik van nucleaire wapens”. Internationale bijeenkomsten zoals in Noorwegen (2013), Mexico (2014) en Oostenrijk (2014) hebben de aandacht voor de humanitaire gevolgen van nucleaire wapens verhoogd.
In mei 2015 zal de Herzieningsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag plaatsvinden. Peter Maurer wees erop dat deze conferentie een cruciaal moment is voor de staten om beslissingen te nemen en om de vooruitgang inzake nucleaire ontwapening te verzekeren.
Meer artikels van deze expert