Ik zag mijn stad sterven…

Het Internationaal Rode Kruiscomité (ICRC) lanceert een nieuw rapport ‘Ik zag mijn stad sterven’ (I saw my city die). Dit rapport werpt een blik op oorlogsvoering in het Midden-Oosten en welke menselijke prijs hiervoor betaald wordt in Jemen, Irak en Syrië.

Het rapport geeft inzicht in de mensonwaardige gevolgen van oorlog in steden en geeft een stem aan de mensen die vandaag in deze conflictgebieden leven.  

Oorlog in steden, oorlog in het Midden-Oosten

Oorlogen werden vroeger uitgevochten op afgelegen velden. Frontlinies vandaag bevinden zich echter in woonwijken, naast ziekenhuizen en scholen. Het rapport toont aan dat het dodental bij burgers vijf keer zo hoog ligt wanneer de oorlog wordt uitgevochten in stedelijke gebieden.  

Het rapport duidt dit cijfer ook door aan te geven wat de oorlogen in het Midden-Oosten kenmerken, zo verklaren de volgende elementen waarom de menselijke prijs zo hoog is:

  • Aantal partijen: de conflicten in het Midden-Oosten worden gekenmerkt door een grote hoeveelheid aan partijen betrokken bij de conflicten. Dit bemoeilijkt het vredesproces.

  • Algemeen gebrek aan respect voor het IHR: burgers en burgerobjecten zoals ziekenhuizen en scholen worden rechtstreeks aangevallen. Burgers zitten vast in belegerde gebieden en hebben geen toegang tot water en voedsel. De impact van de vernietiging van medische faciliteiten gaat verder dan de directe doden en gewonden. Ook op lange termijn zullen als gevolg nog burgers sterven omdat ze bijvoorbeeld niet meer aan hun dagelijkse medicijnen geraken of omdat de weg naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis langer is geworden.

  • Keuze van middelen en methoden van oorlogsvoering: een andere reden is de keuze van middelen en methoden van oorlogsvoering en hoe deze worden ingezet in dichtbevolkte gebieden. Naar schatting zijn 92% van de slachtoffers door het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden burgers, in vergelijking met 34% burgerslachtoffers wanneer dergelijke wapens elders worden gebruikt. Daarnaast wordt belegering als methode van oorlogsvoering gebruikt.

Op de vlucht…

De verwoestende gevolgen van aanvallen in stedelijke omgevingen zijn een reden waarom zo veel mensen hun huizen en steden verlaten. Zo’n 65 miljoen personen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflict of vervolging. Geschat wordt dat een vierde hiervan op de vlucht is voor de conflicten in Jemen, Irak en Syrië. Zo slagen in Syrië elke minuut drie personen op de vlucht. Sinds het begin van het conflict leven meer dan zes miljoen intern ontheemden in Syrië. In Jemen en Irak is zo’n 8% van de bevolking intern ontheemd.

Het rapport geeft naast getuigenissen uit Aleppo (Syrië), Mosul (Irak) en Taiz (Jemen) ook een beschouwing van de burgeroorlog in Libanon en onderzoekt hoe de ervaringen daar kunnen helpen bij het herstel van stedelijke gemeenschappen na zo’n overweldigend en langdurig geweld.

 

Lees het volledige rapport

Meer artikels van deze expert