Hoe wij helpen in de strijd tegen COVID-19

Enkele maanden geleden dook het virus COVID-19 ook op in ons land. Deze crisis laat zich duidelijk voelen op onze samenleving en beheerst intussen ons leven. Het ziekenhuispersoneel heeft de handen vol en krijgt het in deze tijd zwaar te verduren. Hun inzet in deze moeilijke omstandigheden is bewonderenswaardig. Maar de zorgsector staat er niet alleen voor. Zij kunnen rekenen op ondersteuning van onze vrijwilligers. Want in deze moeilijke tijden staan ook zij opnieuw klaar om te helpen waar het kan in deze strijd. Want samen kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Dat is nu meer dan ooit belangrijk.

Het Rode Kruis helpt helpen tijdens deze crisis

Vervoeren van patiënten door onze ziekenwagens

Onze vrijwilligers helpen bij het vervoeren van patiënten die mogelijk besmet zijn met COVID-19. De ziekenwagens van het Rode Kruis worden ingezet om de noodcentrale van de 112 te ontlasten. Het vervoeren van patiënten naar de ziekenhuizen gebeurt in strikt veilige omstandigheden. Marc, vrijwilliger Rode Kruis-Roosdaal, staat 24/7 klaar om alles in goede banen te leiden.

Ik stuur niemand de baan op zonder zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Dat gaat van isolatieschorten, handschoenen, mondmaskers, veiligheidsbrillen tot alcoholgels.

Marc

Afdelingsverantwoordelijke hulpdienst Rode Kruis-Roosdaal

Logistieke ondersteuning in woonzorgcentra en ziekenhuizen

Meer dan 4.500 crisisvrijwiligers en 5.000 hulpdienstvrijwilligers worden ingeschakeld in de woonzorgsector. Zij steken het zorgpersoneel in woonzorgcentra en andere instellingen een handje toe, denk aan bedden opmaken, koffie, thee en maaltijden uitdelen, kranten bedelen … Dat is een grote hulp voor het zorgpersoneel, dat zich kan focussen op de essentiële zorg van de bewoners.

  

Ondersteuning telefooncentrale door DSI

De psychosociale impact van de genomen maatregelen zijn niet te onderschatten. Ter ondersteuning van het infonummer 0800 14 689 – opgericht door de overheid – helpt onze dienst Dringende Sociale Interventie vragen ivm de coronacrisis mee te beantwoorden.

"Onze job is nooit direct iets oplossen. Het is vooral heel goed luisteren."

Lees het verhaal van DSI-vrijwilliger Petra

 

Bedeling van mondmaskers aan thuis-werkgevers

Vrijwilligers bedelen over heel Vlaanderen zo'n 2.500 pakketten met mondmaskers. Deze zijn bedoeld voor personen met een handicap die thuis wonen en assistentie krijgen. Hun zorgverlenende assistenten kunnen op deze manier beschermd worden tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus.

 

Mondmasker dragen: waarom, wanneer en hoe?

Vanaf begin mei zijn mondmaskers op sommige plaatsen verplicht. Waarom raden we een mondmasker aan? Hoe draag je het en wanneer? Hoeveel keer moet je het wassen en op hoeveel graden? Al jouw vragen beantwoorden we met tips en filmpjes.

Bekijk de tips over mondmaskers

 

Plasma inzamelen voor behandeling van COVID-19

Vanaf 15 april starten we met het inzamelen van plasma van genezen, mannelijke coronapatiënten. Het plasma zal gebruikt worden voor wetenschappelijke studies waarbij onderzocht wordt of de antistoffen in dat plasma zieke coronapatiënten kunnen helpen.

Registreer je hier als plasmadonor

 

Testen van patiënten door onze labo’s

De ziekenhuislaboratoria draaien deze dagen op volle toeren. Om hen te ondersteunen hielp onze organisatie van maart tot oktober mee bij het testen van patiënten op COVID-19. Het gaat hierbij om neus- en keelstalen die ziekenhuizen afnemen van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, geen bloedstalen. Hierdoor kunnen ziekenhuislaboratoria zich concentreren op andere belangrijke taken. Lees hier meer over de ondersteuning door ons Centraal Donorlaboratorium (CELA).

 

Testen van bloed op antistoffen tegen coronavirus

We werken mee aan een grootschalig onderzoek van Sciensano rond COVID-19, waarbij we bloedstalen van donoren testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen het virus. Zo krijgen we meer inzicht in de weerstand die mensen ontwikkelen tegen het virus en proberen we het effectieve aantal besmettingen in Vlaanderen in kaart te brengen. 

 

Wereldwijde strijd tegen corona

We zetten alles op alles om de verdere verspreiding van het coronavirus in Afrika tegen te gaan. Om de dreigende humanitaire ramp op het Afrikaanse continent af te wenden, maakten we onmiddellijk 300.000 euro én 140.000 extra vrij uit ons noodhulpfonds maar roepen we ook op tot financiële steun. De focus ligt in deze fase op het informeren van burgers over het gevaar van het virus en hoe men verdere verspreiding ervan kan inperken.

"Het is dit vroegtijdig optreden dat levens redt. Een grootschalige uitbraak van het coronavirus in landen waar de gezondheidszorg niet opgewassen is tegen een groot aantal patiënten dat opgevangen moet worden, is wat we absoluut moeten vermijden."

Doe een gift

Delen van nuttige tips en informatie

In deze crisistijd is het van belang om goed voor jezelf én voor elkaar te (blijven) zorgen. Want het is begrijpelijk dat deze ongewone situatie heel wat emoties losmaakt. De impact op ons dagelijkse leven is niet te onderschatten. Daarom delen we nuttige tips en informatie hoe je jezelf en de mensen rondom jou kan beschermen in deze moeilijke periode. Draag zorg voor jezelf en elkaar!

Concrete tips om op een gezonde manier om te gaan met deze crisis

Impact op onze werking en activiteiten


De maatregelen in de strijd tegen COVID-19 hebben ook invloed op onze werking. Onze activiteiten gaan vaak gepaard met sociaal of fysiek contact, terwijl de huidige richtlijnen net oproepen tot social distancing.

Bloed geven

Zowat alles in België is gesloten, maar onze bloedinzamelingen niet. Bloed geven is nog steeds mogelijk en moet dat ook altijd blijven om de bloedvoorraad op peil te houden.

De communicatie van de regering over het sluiten van nagenoeg alle openbare aangelegenheden kan de indruk wekken dat er ook geen bloedinzamelingen meer plaatsvinden. Het tegendeel is waar: we moeten onze donoren nú mobiliseren om bloed te blijven geven. De gevolgen – een land dat zonder bloed dreigt te vallen – kunnen desastreus zijn.

Philippe Vandekerckhove

CEO Rode Kruis-Vlaanderen

Bloed blijft van levensbelang voor slachtoffers van zware verkeersongevallen of mensen die chemotherapie krijgen bijvoorbeeld. De veiligheid van onze donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat onze medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen.

Check hier waar en wanneer je bloed kan geven


Sociale activiteiten

  • Aangepaste vakanties: alle vakanties tot 1 september worden geannuleerd. Vakantiegasten worden hiervan op de hoogte gebracht.

  • Zorgbib: aangezien mensen in de doelgroep van Zorgbib tot een risicogroep behoren en de locaties waar wij uitleenpunten organiseren tot de risico-locaties behoren, hebben wij besloten om alle geplande bezoeken en activiteiten in het kader van Zorgbib en Zorgibib-aan-huis tot minstens 18 mei te annuleren.

  • Jeugd Rode Kruis: aangezien kinderen het virus gemakkelijk en snel kunnen verspreiden (hoewel ze zelf minder ernstige symptomen ontwikkelen), hebben wij besloten om alle geplande activiteiten voor kinderen van Jeugd Rode Kruis, inclusief meerdaagse activiteiten tot nader order te annuleren. We wachten hier op een beslissing van de overheid wanneer deze terug kunnen plaatsvinden.


Eerstehulpopleidingen

We annuleren alle opleidingen (cursussen, themalessen,…) eerste hulp voor de bevolking die gepland zijn tot minstens 31 augustus 2020. De maatregel betreft alle lessen eerste hulp aan bevolking, zowel voor kinderen, jongeren als volwassenen. Dit betekent dat alle geplande cursussen bij onze lokale afdelingen, scholen en bedrijven tot dan niet zullen plaatsvinden. 

Ondertussen kan je thuis al eerstehulptechnieken oefenen via onze online eerstehulpcursus. Of download onze  app Eerste Hulp.

Download hier de app Eerste Hulp


Opvangcentra

Onze opvangcentra voor verzoekers om internationale bescherming gaan niet in totale lockdown. Wel worden ook daar extra maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn bijvoorbeeld alle binnenhuisactiviteiten afgeschaft en krijgen alle bewoners de regels van social distancing individueel uitgelegd. Buitenactiviteiten kunnen enkel doorgaan indien ze in overeenstemming zijn met de regels van sociale afstand en niet tegen het samenscholingsverbod ingaan.


Fondsenwerving op straat en via telefoon

Het Rode Kruis is afhankelijk van de financiële steun van de bevolking. Wij werken hiervoor onder andere samen met externe fondsenwervers. Onze fondsenwerving via telefoon gaat nog steeds door. We bellen gekende schenkers uit het verleden op om ons opnieuw te steunen met een maandelijkse gift of hun maandelijkse steun te verhogen.

Bij het begin van de coronacrisis werd besloten om alle fondsenwerving via directe dialoog (straat- en deur-aan-deurwerving) op te schorten. Sinds 10 juli zijn wij echter heropgestart met externe wervers. Onze wervers hebben ook altijd een mondmasker bij de hand en zetten dit ook op wanneer ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden tijdens het gesprek.

Je kan ons ook steunen met een online gift. Want ook in deze crisistijden blijft onze humanitaire werking meer dan ooit noodzakelijk. Jij helpt ons helpen!

Doe een gift