Khadija werkt op de dienst Tracing van Rode Kruis-Vlaanderen. Deze dienst herstelt het contact tussen familieleden die elkaar uit het oog verloren door oorlog, rampen of migratie.
In april contacteerde Jamal ons met een probleem. Jamal is een Irakees die enkele jaren geleden op de vlucht was geslagen voor het geweld in zijn land. Tijdens de vlucht raakt hij zijn vrouw en twee dochters kwijt. Zijn zoontje Yasine (nu 5 jaar) bleef achter en werd gered door zijn zus.
Ondertussen heeft Jamal subsidiaire bescherming gekregen in België. Dat betekent dat hij een geldige verblijfsvergunning heeft en in aanmerking komt om zijn zoontje te laten overkomen naar België. Maar de Dienst Vreemdelingenzaken bepaalde dat het zoontje een visum kon krijgen op voorwaarde dat Jamals echtgenote haar toestemming gaf voor de verhuizing naar België. En dat is natuurlijk onmogelijk. De moeder is spoorloos en kan dus geen toestemming geven waardoor Yasine geen visum krijgt. Jamal zat met de handen in het haar. Het liefst zou hij zo snel mogelijk herenigd worden met zijn zoontje.
Ik stelde Jamal voor om een zoektocht te starten naar zijn vrouw en twee dochters en nodigde hem uit op kantoor voor een gesprek.
Een vrijdagmiddag in april. Jamal zit voor me en vertelt me zijn verhaal, zodat ik kan begrijpen wat er allemaal was gebeurd nadat hij uit Irak vluchtte. Het vertellen is moeilijk en emotioneel, want hij mist zijn vrouw en dochters heel erg. Hij zegt dat zijn werk het enige is dat hem wat afleiding bezorgt.
Soms krijgt hij tips, vertelt hij me. Dan heeft iemand zijn vrouw herkent op Facebook. Maar de tips leidden nooit tot iets. Onlangs nog vertelde iemand via Facebook dat die zijn vrouw in Nederland had gezien. Jamal was er niet op ingegaan, omdat hij niet opnieuw teleurgesteld wilde worden als zijn zoektocht tot niets leidde.
Nadat ik alle gegevens over zijn vrouw en dochters had verzameld, leg ik aan Jamal uit wat Tracing precies voor hem kan doen. Ik maakte ook een foto van hem zodat we deze op de poster en op de Family Linkswebsite kunnen publiceren.
Jamal vertrekt en mijn werkdag zit er bijna op. Toch besluit ik om nog snel na te kijken of zijn vrouw niet toevallig geregistreerd staat in de Europese Rode Kruisdatabank – de Red Cross Tracing Applicatie. Een tel later moet ik twee keer met mijn ogen knipperen. De vrouw van Jamal staat geregistreerd door het Nederlandse Rode Kruis!
Ik neem onmiddellijk contact op met Nederland om na te gaan of het werkelijk om de echtgenote gaat. Ik stuur per e-mail Jamals telefoonnummer en foto door zodat zijn vrouw hem kan herkennen en bellen. Mijn Nederlandse collega belooft contact op te nemen met de vrouw.
Op maandag krijg ik het verlossende telefoontje uit Nederland. GELUKT! De vrouw van Jamal kon eerst niet geloven dat haar man in België zit. Jamal en zijn vrouw hebben elkaar intussen telefonisch kunnen spreken.
De dag nadien bel ik Jamal op en hij vertelt mij hoe groot zijn dank is en hoe gelukkig hij is. Hij is enorm opgelucht en gaat in het weekend zijn vrouw en 2 dochters bezoeken in Nederland. Maar eerst gaat hij nog wat cadeautjes kopen voor zijn gezin want dit moet gevierd worden, zegt hij.
Update: Ondertussen is de kleine Yasine herenigd met zijn vader.